Potravinové škandály sú už takmer každodennou realitou nášho života. Posypová soľ, prebaľované vajcia z nelegálnych chovov, jed na potkany v oblátkach, farbené bravčové mäso tváriace sa ako hovädzie či konské mäso namiesto hovädzieho.
Použijem slová rezortného ministra – zo Slovenska si urobili žumpu na nekvalitu. Je pekné, že pán minister si to všimol, ale čia je to vlastne chyba? Kto je zodpovedný za tento stav? Zodpovednosť si už klasicky pohadzujú medzi sebou koalícia s opozíciou, ale konkrétne mená sa nikdy nedozvieme. Často nadobúdam pocit, že na Slovensku nie je nikto za nič zodpovedný. A všetko si to odnesieme nakoniec my, obyčajní ľudia, ktorí sme v tom lepšom prípade podvádzaní, v tom horšom sa to môže prejaviť na našom zdraví. Kupovať slovenské výrobky a podporovať tak samých seba preto musí byť pre nás všetkých každodennou samozrejmosťou. Keď to tak funguje vo vyspelých štátoch, prečo by nemohlo aj u nás? Keď v 90. rokoch bola úroveň sebestačnosti na úrovni 80%, prečo by tak tomu nemohlo byť aj dnes?
Niektoré veci môžeme, vážení spoluobčania, ovplyvňovať aj my. A to je práve podpora slovenských výrobkov, čoho sekundárnym javom bude zvýšenie produkcie a tým aj nárast nových pracovných miest, čím bude rásť aj celé národné hospodárstvo. Áno, budeme si musieť za naše výrobky priplatiť pár centov navyše, pretože podpora nášho agrosektora zďaleka nedosahuje úroveň okolitých štátov. To je bohužiaľ už ale iná kapitola súvisiaca so zlou politikou vlády a nevýhodnými podmienkami, ktoré vyjednali politici už pri vstupe do EÚ.
Projekt Staráme sa pôjde ľuďom aj v tomto smere príkladom. Trvanlivé potraviny, mliečne výrobky, cestoviny, múka, sladkosti a mnoho iného – to všetko má slovenskú značku kvality.
Slováci je najvyšší čas, aby sme začali konať v tomto smere a začali dnes a od seba!
Autor: Pavol Soóš