Bruselskí byrokrati v týchto dňoch povolili USA dovážať do Európy väčšie množstvá hovädzieho mäsa. Konkrétne sa má jednať o 35-tisíc ton hovädziny ročne! Hlavným problémom však okrem ceny, ktorá bude nižšia ako cena tuzemského hovädzieho, čo môže byť pre niektorých farmárov až likvidačné, je aj fakt, že v USA je povolená úprava mäsa rôznymi zdraviu škodlivými látkami ako sú rastové hormóny, antibiotiká, genetická modifikácia či chlórovanie. Aj preto bol určitý čas dovoz mäsa z USA do EÚ zakázaný!
Tie časy sú však už evidentne preč a vedenie EÚ napokon tlaku USA na zrušenie tohto zákazu podľahlo a dohodlo sa s Američanmi na kvóte 35 000 ton ročne. A aj keď dnes byrokrati z Európskej komisie obyvateľstvo EÚ ubezpečujú, že akékoľvek dovezené mäso do EÚ musí spĺňať najprísnejšie normy v oblasti potravín, je jasné, že európske obyvateľstvo je opäť o niečo viac vystavené riziku, že sa mu na pulty dostane chlórované či geneticky modifikované mäso alebo mäso „obohatené“ o rastové hormóny a antibiotiká! A to je veľmi nebezpečné, pretože také mäso predstavuje veľké zdravotné riziká v podobe hormonálnych porúch či antibakteriálnej rezistencie, keďže človek v takomto prípade prijíma potraviny so zvyškami hormónov a antibiotík! Aj takto teda eurobyrokrati „myslia“ na svojich obyvateľov.
———————————-
Prečítajte si tiež: Podporujme v prvom rade našich pestovateľov, mliekarov …
———————————-
Zaujímalo by ma koľko peňazí od amerických lobistov komu z EÚ poputovalo na účet za to, že povolil, aby sa do Európy dostal ďalší potravinový odpad. Akoby sme ho tu už dnes mali málo. (P)otraviny z Brazílie, Holandska či Poľska hovoria za všetko. A najväčší potravinový odpad už viac ako 15 rokov smeruje práve na pulty krajín strednej a východnej Európy. A inak tomu nebude ani pri neustrážení dodržiavania noriem pri dovozoch amerického hovädzieho mäsa!
A preto je aj tento krok bruselských byrokratov pre nás potencionálne nebezpečný. Preto priatelia, najlepšie čo môžete aj naďalej pre svoje zdravie robiť, je kupovať mäsové výrobky od tuzemských výrobcov, ešte lepšie od malých dedinských predajcov, ktorí dodržujú nielen tuzemské zákony a normy, ale aj domácu receptúru. Radšej si totiž priplatiť možno aj viac a jesť zdravšie výrobky (čím aj podporíme tuzemských výrobcov), ako jesť americký a západný potravinový odpad.
Autor: Martin Bago
——————————
Prečítajte si tiež: Povinné odvody Slovákov musia končiť v našom zdravotníctve …
——————————
————————————
Viete, čo je 100 % slovenské mäso?
Keď sa celý proces od chovu až po balenie uskutočňuje na území Slovenskej republiky a u slovenských dodávateľov.
————————————
Vedeli ste, že?
– súčasná spotreba hovädzieho mäsa u nás je 4,8 kg na osobu, pričom odporúčaná dávka je 17 kg na osobu
– čerstvá hovädzina má mať sýtu tmavočervenú až bordovú farbu, mierne sladkú vôňu, povrch má byť lesklý, no nie mazľavý
– dobrou pomôckou na rozoznanie veku zabitého zvieraťa je farba tuku – loja, ktorá je postupom veku tmavšia žltá až tmavožltá.
Zdroj: Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Nitra
———————————–