PROTEST: Nechceme továreň na zvieratá v Palárikove

V pondelok 13. mája sa pred Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky v Bratislave uskutočnil protest proti výstavbe megafarmy s ošípanými v Palárikove. Protest sme podporili našou účasťou.

Iniciatíva poľnohospodárov, ktorá protest zorganizovala a ktorá zastrešuje malých a stredných slovenských farmárov, tvrdí, že megafarma s ošípanými v Palárikove môže ohroziť zdravie miestnych obyvateľov.

Organizátori: Nechceme 95 ton čpavku. Prečo? Pretože 45% bude vypúšťaných priamo do ovzdušia z hál a 13% z nádrží na hnojovicu = viac ako 55t ročne čpavku vypusteného do ovzdušia. Nechceme 36-tisíc až 56-tisíc m3 hnojovice zmiešanej s dezinfekčnými prostriedkami a liečivami v množstve viac ako 1,3 tony ročne. Prečo? Pretože všetka pôda, kde sa aplikuje takýto druh hnojovice je do 3 rokov kontaminovaná a „spálená“. Nechceme 5 145 ks prasníc + 1 593 ks prasničiek a kancov + cca 65 000 kusov ciciakov či odstavčiat. Prečo? Pretože si znovu pozrite tie čísla. Nechceme 1 520 kamiónov ročne. Prečo? Pretože, investor nemá riešenie na takéto množstvo dopravy. Je čas začať konať a postaviť sa za svoje práva. A jedno zo základných práv je právo na čisté životné prostredie. Nedovoľme zahraničným investorom aby znečisťovali našu krajinu.

O veľkovýkrmni ošípaných v Palárikove v okrese Nové Zámky na rozlohe vyše šesť hektárov sa hovorí už celé mesiace.

„Oprávnene sa obávame, že takáto farma bude mať veľmi negatívny vplyv a ohrozí zdravie občanov Palárikova a susedných obcí, ktorí už v súčasnosti podľa štatistík patria medzi obyvateľstvo s najvyššou mierou chorobnosti dýchacích ochorení a úmrtnosti na nádorové ochorenia v rámci celého Slovenska,“ tvrdí aktivista Patrik Magdoško. Informujú médiá.

Zástupcovia poľnohospodárov na proteste poukázali aj na nečinnosť politikov a úradníkov z ministerstva pôdohospodárstva, ako i ministerstva životného prostredia. Aktivisti sú presvedčení, že svojimi rozhodnutiami dlhé roky podporujú dánskych investorov na Slovensku.

Ľudia z obce Palárikovo, s ktorými sme mali možnosť diskutovať ohľadne tejto stavby, nám dali jasne najavo, že s výstavbou nesúhlasia a to najmä pre ekologický dopad na celú oblasť. Jedna pani vyslovila zaujímavú myšlienku. A to, že už malé deti učia, že v prírode treba chrániť všetko už od chrobáčikov, ale odpad z tisícok svíň im nevadí.

Sme veľmi radi, že aj napriek sychravému počasiu správnu vec podporilo niekoľko sto ľudí. Po proteste v Palárikove, aj dnešná akcia dala jasne najavo nesúhlas ľudí žijúcich v oblasti, v ktorej by mala táto, ako povedal jeden zo zúčastnených rečníkov „továreň na zvieratá“ v budúcnosti stáť. 

Slovenské Hnutie Obrody vždy podporí každú rozumnú aktivitu, ktorá bude ochraňovať záujmy našich ľudí. Za to naše pôdohospodárstvo, slovenské.  

Programové tézy nášho hnutia si môžete prečítať TU.

Podporte nás

Dámy a páni! Slovenské Hnutie Obrody od začiatku svojej činnosti stojí pevne na pozíciách slovenskej štátnosti a objektívnej pravdy. A tak tomu bude aj naďalej. ALE... Aby sme mohli rozšíriť komunitu uvedomelých ľudí slovenských, tak na to potrebujeme aj vašu pomoc.


This will close in 0 seconds