SHO: Každý môže pomôcť. Katarína Boková: My pomáhame aj darovaním krvi

Moji rodičia boli darcovia krvi a ja som prvýkrát darovala krv ako 18-ročná. Nevedela som sa toho dňa dočkať. Cítila som sa dôležitá  a aj keď mi po prvom odbere bolo zle, nevzdala som sa. Nasledujúci odber a aj tie ďalšie, som absolvovala opäť s mojou mamou a vytvorili sme si taký vlastný rituál. V tých časoch, ako mladé dievča, som si ani neuvedomovala, že niekomu zachraňujem život.

Prestávku v darovaní krvi som si spravila v rokoch, kedy som pracovala v zahraničí a samozrejme keď som sa pripravovala na úlohu mamy. Napriek tomu, som sama prekvapená, že mám za sebou už 40. odber. Čas neuveriteľne letí a v súčasnosti si veľmi dobre uvedomujem, že krv zachraňuje životy.

Potreba krvi je veľká. Približne 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek sa každoročne spotrebuje iba na Slovensku. Obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, ochorenia krvných buniek, tí všetci potrebujú krv. Celosvetovo je za jeden rok pacientom podaných viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných zložiek.

Okrem toho som už dva roky registrovaná v Národnom registri darcov kostnej drene. Postačuje vzorka slín a ste tam.

Viete, v súvislosti s dobou, ktorú momentálne žijeme, si plne uvedomujem rozdiel v tom, keď sa rozhodnete DOBROVOĽNE odovzdať kúsok zo seba. Keď to má zmysel a viete, že možno niekomu zachránite život. Keď sa zároveň modlíte, aby ste nemuseli byť darcom pre člena vlastnej rodiny. A zároveň dúfate, že ak by nedajbože došlo k takému nešťastiu, máte ušetrený krok v pátraní po vhodnom darcovi. A možno na druhom konci Slovenska čaká váš anjel strážny na príležitosť pomôcť.

V súčasnosti už moji rodičia nemôžu darovať krv, ale svojho syna, brávam na odbery so sebou. Páči sa mu aj prostredie, aj prístup sestričiek a to, že sa všetci k jeho maminke správajú slušne a s vďakou. Tak to má byť.

Dámy a páni. Ak našimi príspevkami motivujeme čo i len jedného človeka k tomu, aby sa rovnako stal darcom krvi, má naša aktivita pridanú hodnotu. Každý z nás pomáha ako vie a ako môže. Niekto ponúkne ľuďom v núdzi ubytovanie, niekto daruje finančný obnos, niekto potraviny, no a my v SHO pomáhame v rámci nášho úspešného projektu Staráme sa, aj darovaním krvi a osvetou. A niekto môže pomôcť aj dobrým slovom a povzbudením. Ciest je veľa. Stačí si iba vybrať.

Autorka článku Katarína Boková je členka predsedníctva Slovenského Hnutia Obrody.

———————————

Prečítajte si tiež: FOTO. Vlastenecká kvapka krvi SHO: Aj o takejto forme pomoci je naše hnutie

———————————

———————-

V prípade, ak máte záujem prispieť ľubovoľnou čiastkou na pomoc ľuďom v núdzi, ktorí našu pomoc potrebujú, neváhajte tak urobiť na číslo účtu občianskeho združenia Slovenské Hnutie Obrody: SK7665000000000020148117 a do poznámky napíšte: projekt Staráme sa. Ďakujeme. Pomáhajme si, Slováci. Veď je to také jednoduché.

———————-

Podporte nás

Dámy a páni! Slovenské Hnutie Obrody od začiatku svojej činnosti stojí pevne na pozíciách slovenskej štátnosti a objektívnej pravdy. A tak tomu bude aj naďalej. ALE... Aby sme mohli rozšíriť komunitu uvedomelých ľudí slovenských, tak na to potrebujeme aj vašu pomoc.


This will close in 0 seconds